Tips bij het kiezen van een doek

We krijgen regelmatig vragen over de keuze voor een doek. “Wat zijn precies de verschillen?” en “Welk type doek zou ik moeten kiezen?”. Dat zijn heel terechte vragen, want de keuze voor een specifiek doek hangt helemaal af van het doel waar je het doek voor aanschaft. Daarom willen we deze vragen in deze blog beantwoorden door in te gaan op het ‘probleem’ dat je met het windscherm wilt oplossen.

Wij hebben namelijk de ervaring en de volgende problemen kunnen onderscheiden worden:

  1. Last van te veel wind op het terras, de veranda of op het balkon;
  2. Last van inkijk door buren of voorbijgangers, u wilt dus meer privacy;
  3. Last van te veel zon;
  4. U wilt bij regen ook nog lekker buiten onder de veranda kunnen zitten.

Een combinatie van problemen komt natuurlijk ook voor. We beginnen bij het eerste probleem:

1. Last van te veel wind op het terras, de veranda of op het balkon

In een winderig land als Nederland is dit een veel voorkomend probleem. Vooral in het voorjaar en najaar waait het soms te hard om buiten te kunnen zitten, terwijl de temperatuur wel aangenaam is. De beste oplossing voor dit probleem is een zogeheten winddoek. Wij bieden hiervoor een doek aan van het merk Soltis, type 86. Dit type doek is het beste materiaal op de markt als het gaat om langdurige kwaliteit en windreductie. Het doek kan maar liefst 85% van de wind wegnemen op uw balkon of terras! Het is zelfs bestand tegen windkracht 5. Het doek is echter transparant genoeg om nog van het uitzicht in de tuin of de omgeving te kunnen genieten.

Er zijn verschillende soorten en maten winddoeken verkrijgbaar. Het grootste verschil tussen deze doeken zit in de kwaliteit van de stoffen. Als u verschillende doeken vergelijkt is het met name belangrijk om te letten op de dikte van het doek. Wij noemen dit ook wel de scheurweerstand. Het is immers niet de bedoeling dat een winddoek scheurt in de wind. De scheurweerstand van een Soltis 86 doek is 45/20daN. Deze technische waarde staat voor de kwaliteit van de stof; hoe hoger de waarde, hoe beter. De dikte van dit Soltis 86 doek is 0,45 millimeter, ook hier kunt u als stelregel in gedachten houden dat een dikker doek ook steviger is.

Wind en zon hoeven elkaar niet uit te sluiten. Als u op zoek bent naar een doek dat niet alleen beschermt tegen de wind, maar ook felle zonnestralen tegenhoudt, dan is de Soltis 86 ook een goede keuze. Uv-straling wordt door dit doek met minimaal 75% verminderd.

Samenvattend: heeft u last van te veel wind? Kies dan voor een stevig en sterk winddoek, zoals de Soltis type 86. Helpt uitstekend voor windreductie, met behoud van doorkijk en is sterk genoeg tot windkracht 5.

2. Last van inkijk

Het is heerlijk om vrij van u af te kunnen kijken. Zeker wanneer u in een mooie groene omgeving woont, wilt u genieten van het uitzicht. Het vrije zicht moet echter niet ten koste gaan van privacy. Wanneer mensen een fijne tuin aan de straatkant hebben, kan dit er soms voor zorgen dat zij niet zo graag meer buiten zitten. Ook op een dakterras of balkon zit je soms behoorlijk ‘in de kijk’. Ontzettend jammer natuurlijk!

Als oplossing voor dit probleem bieden wij een privacydoek. Een privacydoek is gemaakt van acryl. Acryl is bekend van de toepassing in zonnewering, maar is ook geschikt om inkijk te verminderen. Wij gebruiken het merk Tibelly, vanwege de vele voordelen van deze stof. Een belangrijk voordeel is dat het materiaal bestand is tegen de zon en hierdoor een goed behoud van de kleur heeft. Deze stof zal dus niet verkleuren in de zon. Daarnaast is de stof vuilafstotend, waardoor het onderhoud heel gemakkelijk is. Super handig, toch?

Samenvattend: Heeft u vooral last van inkijk, maar wilt u ook een scherm tegen zon en/of wind? Kies dan voor een privacydoek. Hiermee kiest u voor een hoog kwaliteit doek dat onderhoudsvriendelijk is en jarenlang meegaat. Hiermee kunt u weer ongestoord buiten zitten, zonder dat u het gevoel heeft door buurtgenoten bekeken te worden.

3. Last van (te veel) zon

Merkt u ook dat er maar weinig dagen in het jaar zijn waarop u écht lekker buiten kunt zitten? Als het eindelijk warm genoeg is om van de tuin of het balkon te genieten, dan wordt het al snel te zonnig en warm. Een beetje teveel van het goede dus.

Een privacydoek kan een oplossing zijn voor dit probleem, deze doeken houden de zon namelijk ook erg goed tegen. Ze zorgen er echter ook voor dat het zicht van beiden kanten belemmerd wordt. Voor sommigen is dit heel prettig, maar niet iedereen vindt dit wenselijk. Als u wilt kunnen genieten van het vrije uitzicht in uw tuin of het bruisende uitzicht vanaf het balkon, dan hebben we een andere oplossing. Wij gebruiken hiervoor het zon-/regen-/winddoek van Soltis, type 92.

Het belangrijkste verschil tussen het winddoek (type 86) en dit multifunctionele doek (type 92) is de dichtheid van de structuur van de stof. Om regen, wind en zon tegen te houden heeft dit doek een dichtere structuur. Toch behoudt u meer doorkijk dan bij een privacydoek, maar minder dan bij een losser geweven winddoek.

Onderstaand plaatje geeft duidelijk het verschil weer tussen het Soltis 86 winddoek (rechts) en het Soltis 92 zon-/regen-/winddoek (links). Het is duidelijk dat het rechterdoek meer zon en regen toe laat, maar hierdoor ook meer zicht doorlaat.

Oprolbaar terras windscherm

 

Samenvattend: Heeft u vooral last van zon? En daarnaast ook van wind, regen en inkijk? Kies dan voor ofwel een privacydoek, of een zon-/regen-/winddoek. De keuze hiervoor hangt af van de gewenste dichtheid van de stof. U weegt voor deze keuze doorzichtigheid af tegen regen- en zondichtheid. Vindt u het lastig om de keuze te maken? U bent altijd van harte welkom in onze showroom. Maak hiervoor een afspraak via het afsprakenformulier, of via info@trendo-externo.nl.

Add to cart
WhatsApp Vragen? WhatsApp ons!